Is een EHBO koffer verplicht in een bakkerij?

Elk bedrijf streeft naar een veilige omgeving voor zijn werknemers en klanten. Dit geldt ook voor bakkerijen, waar de combinatie van hete ovens, scherpe apparatuur en voedselbereiding een specifieke set uitdagingen en risico's met zich meebrengt.

De Arbowet in Nederland verplicht werkgevers om te zorgen voor adequate eerstehulpverlening op de werkvloer. Dit betekent dat het hebben van een goed uitgeruste EHBO koffer niet slechts aanbevolen is, maar ook een vereiste. EHBO-Centrum.nl benadrukt het belang van een verbandkoffer die is samengesteld volgens de meest recente richtlijnen. Deze koffers zijn zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan de specifieke behoeften en risico's van verschillende soorten werkplekken.

Daarnaast is er voor bakkerijen en andere bedrijven in de voedingsindustrie een extra overweging. Zij moeten voldoen aan de strenge eisen van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) normering, die gericht is op voedselveiligheid. Dit betekent dat EHBO-koffers in een bakkerij niet alleen algemene eerste hulp benodigdheden moeten bevatten, maar ook materialen die voldoen aan deze specifieke voedselveiligheidseisen.

Voor bakkerijen is het zowel essentieel als verplicht om een EHBO-koffer te hebben die voldoet aan de HACCP-normen.

EHBO producten over datum? Wat nu?

U bent niet verplicht om de EHBO koffer te laten controleren door een bedrijf en dit u zelf doen. Het is handig om de verbandkoffer of EHBO doos één of twee keer jaarlijks zelf te controleren. Met de controlelijsten is het gemakkelijk na te gaan wat er mist of gebruikt is aan EHBO hulpmiddelen.

Controlelijsten

Als u toch graag uw verbandkoffers of verbanddozen laat controleren neemt gerust met ons contact op via de onderstaande gegevens:

Als er nog vragen zijn zijn wij altijd van 08:00 tot 17:00 bereikbaar op + 31 0182 391-210 of via Whatsapp & e-mail.

Welke EHBO koffer heb ik nodig in een bakkerij?

In een bakkerij is het van essentieel belang dat veiligheid en hygiëne hand in hand gaan, vooral vanwege de voedselproductie. Daarom is de juiste keuze van een EHBO-koffer cruciaal. Voor een bakkerij is een Verbandkoffer HACCP de meest geschikte keuze. Deze koffer is speciaal samengesteld met het oog op de HACCP-normen, die de voedselveiligheid waarborgen. Naast de standaard eerstehulpbenodigdheden, bevat de koffer ook materialen die veilig zijn voor gebruik in voedselverwerkende omgevingen. Een essentieel onderdeel hiervan is de Quickfix HACCP pleisterdispenser. Deze dispenser zorgt ervoor dat pleisters snel en hygiënisch beschikbaar zijn, en de blauwe kleur van de pleisters zorgt ervoor dat ze gemakkelijk op te merken zijn in voedsel, mochten ze ooit losraken.

Welke EHBO materialen worden er veel gebruikt in een bakkerij?

In een bakkerij kunnen diverse situaties ontstaan waarbij eerste hulp essentieel is. Kleine ongelukjes zoals snijwondjes komen vaak voor, en daarom is de HACCP pleisterrol een veelgebruikt item. Deze pleisters voldoen aan de voedselveiligheidsnormen en zijn ontworpen om op te vallen, mochten ze per ongeluk in het deeg of ander voedsel terechtkomen. Bij ernstigere verwondingen kan de Snogg cederroth foam, in opvallend blauw, worden gebruikt om wonden snel en hygiënisch af te dekken.

Hygiëne is cruciaal in een omgeving waar voedsel wordt bereid. CMT desinfectie alcohol is daarom een standaarditem in veel bakkerijen. Het helpt bij het desinfecteren van kleine wondjes en vermindert het risico op infecties.

Brandveiligheid is ook een punt van zorg in een bakkerij, waar ovens en andere hittebronnen aanwezig zijn. Een koolzuurblusser is specifiek ontworpen voor het veilig blussen van elektrische apparatuur en vloeistoffen, waardoor het een essentiële veiligheidstool is.

Detectaplast lange vingerpleisters zijn ideaal voor snijwondjes aan de vingers, een veelvoorkomend ongeluk in de bakkerswereld. Deze pleisters zijn detecteerbaar, wat bijdraagt aan de voedselveiligheid.

In een bakkerij is het van essentieel belang om zowel de gezondheid van de medewerkers als de voedselveiligheid te waarborgen. Daarom is het gebruik van geschikte handschoenen cruciaal. Nitril handschoenen zijn bijzonder geschikt voor deze omgeving vanwege hun weerstand tegen tal van stoffen en hun vermogen om kruisbesmetting te voorkomen. De blauwe nitril handschoenen zijn vooral populair in de voedselverwerkingsindustrie, zoals bakkerijen, omdat ze gemakkelijk te onderscheiden zijn en snel opvallen als ze per ongeluk in een voedselproduct terechtkomen. Witte handschoenen zijn daarentegen vaak de keuze voor algemeen gebruik en zorgen voor een schone en professionele uitstraling. Zwarte nitril handschoenen worden soms gebruikt in omgevingen waar vuil en verontreinigingen snel zichtbaar zijn, zodat medewerkers weten wanneer ze hun handschoenen moeten vervangen. Ongeacht de kleur bieden nitril handschoenen een uitstekende bescherming en zijn ze essentieel voor elke bakkerij.

Toch aan het werk in een andere sector? Check onze branchewijzer ! Neem contact met ons op via + 31 182 391 210 of via de e-mail, chat & whatsapp waar onze deskundige medewerkers graag advies geven over de mogelijkheden of benodigde hulpmiddelen bij u op locatie!