Oogdouche

Oogspoeling/Oogdouche

Bedrijven die actief zijn met bijvoorbeeld hout, chemische stoffen of stof zijn verplicht volgens de regelgeving om een oogdouche op locatie aanwezig te hebben. Wij bieden u een ruim assortiment oogspoeling aan van bekende merken als Plum, Cederroth, Sanaplast & Braun. Denk hier aan oogspoelflessen, oogdouches, oogspoelstations en wandhouders.

 

Oogdouche kopen?

In bedrijven waar met bepaalde gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is het dragen van een veiligheidsbril vaak verplicht. Toch kan een veiligheidsbril niet altijd voorkomen dat er stofdeeltjes of vloeistoffen in het oog terecht komen. Om vergaand letsel zoveel mogelijk te voorkomen, is het verplicht om een oogspoeling, of een oogdouche, in de EHBO-koffer te hebben.

Wanneer koopt u een oogdouche?

Als u, of uw werknemers, werken met licht ontvlambare stoffen dan is de aanwezigheid van een oogdouche verplicht. Het gaat tevens om giftige stoffen of stoffen die de eigenschap hebben te kunnen ontploffen. Daarbij denken we niet alleen aan gassen die vrij kunnen komen en die oogirritatie kunnen veroorzaken. Het gaat bovendien om stof, metaaldeeltjes of houtvezels die in het oog terecht kunnen komen. Met een oogspoeling spoelt u deze stofdeeltjes uit het oog, met een vloeistof die lichaamsgelijk is. Het zoutgehalte komt bijvoorbeeld overeen met het natuurlijke zoutgehalte van het oog.

Hoe oog spoelen?

Op het moment dat de situatie om een oogdouche vraagt, pakt u de oogspoelfles erbij. U zorgt ervoor dat het betreffende oog volledig open is. Dit doet u met behulp van uw duim en wijsvinger. De geblesseerde persoon dient de pupillen in beweging te houden, door deze van boven naar onderen te bewegen. Op deze manier kan het vocht goed over het gehele oog verdeeld worden en voor de spoeling zorgen. Het spoelen dient overvloedig te gebeuren. Houd hierbij zeker tien minuten tot een kwartier aan. In alle gevallen is het noodzakelijk dat u een arts waarschuwt voor verdere behandeling.

Zit een oogdouche standaard in een EHBO-koffer?

Hoewel de oogdouche voor een aantal bedrijven een verplicht onderdeel is van de EHBO-koffer, is de kans groot dat u deze niet standaard aantreft in de EHBO-doos voor bedrijven. Dat komt onder andere omdat het hier om een vrij specifiek onderdeel van de eerstehulpverlening gaat. Daarbij is het ook nog eens zo dat er veel verschillende modellen zijn als het gaat om oogspoeling. Het type dat u kiest, is afhankelijk van de aard van uw werkzaamheden, de stoffen die vrijkomen tijdens het werk en het aantal werknemers in uw bedrijf.

Welke oogspoeling heb ik nodig?

In het aanbod van oogspoelingen wordt een onderscheid gemaakt tussen een blauwe en een groene fles. De blauwe fles is voor de spoeling van chemische stoffen, de groene fles is voor het spoelen van stofdeeltjes. Er zijn verschillende specialistische merken in EHBO-materiaal als oogspoeling. Een voorbeeld daarvan is de PLUM oogspoeling, net als de Cederroth oogdouche. Een oogspoelfles kan eenmalig gebruikt worden. Dit is om hygiënische redenen. De inhoud van de flessen varieert van 200ml tot 1000ml. Deze flessen zijn vooral bedoeld voor bedrijven. Wilt u thuis ook een oogdouche hebben, bijvoorbeeld als u regelmatig in de garage klust, dan is er ook een kleinere flacon verkrijgbaar.

Een complete set voor een oogspoeling

Een oogdouche hangt u op een centrale, zichtbare plaats in de bedrijfsruimte. Hierdoor is deze voor iedereen in geval van nood direct toegankelijk. U hangt de oogspoelfles in een oogspoelstation aan de muur. Op het moment dat u de fles uit de houder neemt, zal deze direct openspringen. De oogspoeling is zo direct klaar voor gebruik. U kunt de fles niet meer terugplaatsen als deze eenmaal geopend is. Als u werkt met verschillende soorten gevaarlijke stoffen, kiest u voor een wanddoos waarin zowel de groene als de blauwe fles opgehangen kan worden. Uiteraard is het bedrijfsgebouw niet de enige plaats waar u de oogspoelflessen ophangt. Als u gevaarlijke stoffen vervoert, is het eveneens een aanrader om een oogspoelfles in uw auto te bevestigen.