Verband

Op zoek naar EHBO producten of EHBO Materialen?

Wondverzorging is een ruim begrip in de EHBO en Bedrijfshulpverlening. Veel voorkomende EHBO hulpmiddelen die ook zijn voorzien in een EHBO koffer zijn snelverbanden, kompressen, Windsels, Netverband, pleisters, traumazwachtels, tourniquets en wondreiniging. 

Bij ons kan u terecht voor een breed scala aan verbandmiddelen van bekende merken als HEKA, Hansaplast, Sanaplast, BSN, 3M, Special Medics, Hartmann en CMT.

Zorg voor een snelle genezing met de juiste wondverzorgingsmiddelen.

 

 

 

Verbandmiddelen kopen?

Denk aan het hele assortiment! Voor het verbinden en verzorgen van wonden, worden verbandmiddelen gebruikt. Er zijn veel materialen die onder het begrip verbandmiddelen vallen. Dus als u wilt weten of u in uw verbanddoos voldoende verbanden heeft, is het ook goed om te weten welke verbandmiddelen u het beste op voorraad kunt hebben. Een goed voorraadbeheer is bij verbandmiddelen een noodzakelijk onderdeel van goede eerstehulpverlening.

Waar dienen verbandmiddelen voor?

In het algemeen kan gezegd worden dat verbandmiddelen gebruikt worden bij wonden of trauma’s. Door de verschillende afmetingen en materialen, past u deze al toe op kleine schaafwondjes. Maar eveneens op diepere, meer ernstige verwondingen van de ledematen. Een pleister is dus al een verbandmiddel. Er zijn geen wettelijke bepalingen hoeveel verbandmiddelen u in uw verbanddoos moet hebben. Ook zijn er geen regels over het soort verbandmiddelen. Daarom is het goed om te kijken naar de aard van uw werkzaamheden. En naar het type verwondingen dat op de werkvloer voor kan komen. Daar stemt u de soorten verbanden in uw EHBO-koffer op af.

Welke soorten verbandmaterialen zijn er?

Een EHBO-koffer bevat standaard al een aantal verbandmiddelen. Dit kan voldoende zijn. Maar het is wel belangrijk om te weten waarvoor u deze verbandmiddelen gebruikt. Daarnaast moeten deze verbandmiddelen vervangen worden na gebruik. Of op het moment dat de houdbaarheidsdatum verstreken is. U kiest dan uit het volgende assortiment.

Gaaskompres

Gaaskompressen zijn gazen die gebruikt worden om een bloedende wond af te dekken. Een gaaskompres kan zowel steriel als niet-steriel zijn. Deze kompressen nemen het wondvocht op. Als u kiest voor een niet-klevend gaaskompres zal dit zich niet gemakkelijk aan de wond hechten. U bevestigt een gaaskompres met een hechtpleister op de huid.

Zwachtel

Een zwachtel is een verband dat voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. Het textiel is smal en lang en kan bijvoorbeeld als ondersteuning dienen bij een geblesseerde spier. Maar vaak wordt het om een gaaskompres gewikkeld om dit goed op zijn plaats te houden. Een ander woord voor zwachtel is windsel. In beide gevallen gaat het om een opgerold verband dat bedoeld is om druk op een wond te zetten. Door dit textiel over het gaas uit te rollen, wordt de wond gefixeerd. Er is ook nog een traumazwachtel. Dit wordt in geval van veel bloedverlies gebruikt als wonddrukverband. Door een traumazwachtel aan te leggen, is het eenvoudiger om de bloeding te stelpen.

Tourniquet

In geval van ernstige bloedingen, kan het noodzakelijk zijn om de bloedtoevoer in een arm of been te stoppen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een slagaderlijke bloeding. Met een tourniquet knelt u deze bloedtoevoer af. Het gebruik van een tourniquet wordt gezien als noodmaatregel. Het is mogelijk dat een tourniquet als traumazwachtel wordt aangeduid.

Snelverband

Een snelverband is een verbandmiddel dat bestaat uit een wondkussen en een zwachtel. Deze zitten aan elkaar, zodat u de wond snel en eenvoudig kunt bedekken. U hoeft dus geen gebruik te maken van aparte zwachtels en gaaskompressen. De eigenschappen van dit snelverband zijn gelijk aan de losse verbandmiddelen. Ook het snelverband neemt het wondvocht goed op en het verschuift niet op de wond.

Waar worden verbandmiddelen vaak gebruikt?

Het gebruik van verbandmiddelen vraagt in sommige gevallen kennis, zoals bij een tourniquet. In andere situaties is het eenvoudiger om het in geval van nood zelf aan te brengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een snelverband. De verschillende verbandmiddelen zijn in de EHBO-koffer voor bedrijven aanwezig. Maar ook professionele hulpverleners zoals een huisartspraktijk, zorginstelling of ziekenhuis kunnen niet zonder. Een voorraad van deze verbandmiddelen is in alle gevallen essentieel. Zo kunt u snel en adequaat handelen bij verwondingen, van welke aard dan ook.

Laatste Nieuws