Wat is een snelverband?

Wat is een snelverband?

Een snelverband is een specifiek soort gaasverband dat snel kan worden aangebracht om een wond te dekken en te beschermen tegen infectie. Het is vaak gemaakt van een waterafstotend en ademend materiaal en is voorzien van een zelfklevende sluiting. Dit maakt het gemakkelijk om het snel aan te brengen, zonder gebruik te hoeven maken van extra verbandmiddelen zoals pleisters of verbandgaas. De snelverbanden zijn er in verschillende maten en vormen, en de meest bekende zijn de zogenaamde "israëlische" snelverbanden die een soortgelijke constructie hebben als een pleister maar dan met een gaasvulling. Deze worden vaak gebruikt bij eerste hulp situaties, bijvoorbeeld bij sportongevallen of bij het verlenen van eerste hulp bij verwondingen in de buitenlucht.

Hoe gebruik ik een snelverband?

Het gebruik van een snelverband varieert afhankelijk van het type snelverband dat je gebruikt. Over het algemeen kan een snelverband echter op de volgende manier worden gebruikt:

1. Zorg ervoor dat je de juiste grootte van het verband hebt voor de wond.

2. Maak de wond schoon met water, betadine oplossing of een ontsmettingsmiddel.

3. Verwijder de verpakking van het snelverband en leg het over de wond.

4. Druk het verband aan op de wond om te helpen bij het stoppen van de bloeding.

5. Gebruik de verbandstrips of een elastisch verband om het snelverband op zijn plaats te houden.

6. Controleer regelmatig de wond en verander het verband indien nodig.

Houd er rekening mee dat sommige snelverbanden specifieke instructies hebben, dus lees de verpakking zorgvuldig voordat u het verband gebruikt.

Het is belangrijk om te weten dat snelverbanden als eerste hulp worden gebruikt en dat het verstandig is om professioneel medische hulp te zoeken als de wond ernstig is of als er twijfel bestaat over de aard van de verwonding.

Wat is het verschil tussen het snelverband gerold en het oude snelverband?

Het oude snelverband nr. 1/ nr. 2 & nr. 3 bevat aan 2 kanten een windsel waar dit bij de nieuwere variant er maar 1 lang zwachtel bevestigd is. Het nieuwe snelverband zorgt ervoor dat u het verband niet meer laat vallen en dit gemakkelijk aanbrengt op de verwonding. Zorg ervoor dat het verband met een hechtpleister vastgezet wordt.

Op zoek naar hulpmiddelen voor uw sector maar u weet niet wat u nodig heeft? Check onze branchewijzer ! Neem contact met ons op via + 31 182 391 210 of via de e-mail, chat & whatsapp waar onze deskundige medewerkers graag advies geven over de mogelijkheden of benodigde hulpmiddelen bij u op locatie!